varpaatMitä haluat muistaa? Tämä on hyvä kysymys silloin, kun huomaat arjen muuttuvan velvollisuuksista, rutiineista ja pakoista täyttyväksi suorittamiseksi. Suorittaminen tappaa onnellisuuden. Se saa meidät tekemään asioita pohtimatta niiden tärkeyttä.

Jos elämästä tulee suorittamista, unohdamme elää. Emme osaa nauttia niistä pienistä hetkistä, joita vuosien jälkeen kaipaamme: rakkaiden ihmisten läheisyyttä, olemista, yhteyttä, – arjen pieniä iloja. Tekemistäkin tarvitaan, jotta arjesta ei tule kaaosta.  Ilman pysähtymistä tekeminen vie kuitenkin meitä kohti sisäistä tyhjyyttä.

Aina silloin, kun huomaat, että arki muuttuu suorittamiseksi, pysähdy. Juuri silloin, kun on kiire. Pohdi, miksi teet niin kuin teet. Miten tärkeää sinulle on se, mitä teet? Entä miten tärkeää se on läheisillesi? Ketä varten teet sitä, mitä teet? Milloin valitsit tehdä niin kuin teet? Elämä on valintoja. Pienetkin valinnat ovat merkityksellisiä. Valitsenko viettää illan palautuen, rentoutuen ja touhuten perheeni kanssa? Vai valitsenko ylläpitää sen saman vauhdin, joka työpäivässäni ehkä on ollut siivoten, pyykäten ja hermoillen tekemisen määrää? Aina ei voi valita samoin – olennaista on, että aidosti valitsen. Huomioiden itseni ja toiset. Pysähtyen, ollen läsnä. Silloin kun huomaan itseni tai muiden sitä tarvitsevan. Olenko pystynyt tähän tänään?

Miten sitten voi pysähtyä? Lukuisin eri tavoin.Etsi sinulle sopivia tapoja. Älä usko minua – usko itseäsi. Alla kuitenkin muutama ehdotus.

Pysähdy suihkussa. Kun menet suihkuun, jätä muut asiat pois mielestäsi. Keskity siihen, miltä lämmin vesi tuntuu ihon pinnalla. Keskity aistimaan. Rentoudu ja nauti. Anna itsellesi lupa olla.

Tai lapsen kanssa leikkiessä. Keskity lapseen. Ihastele häntä. Pörrötä tukkaa, aisti kosketus. Anna suukko ja tunne posken lämpö. Tuoksuta poskea. Nauti sillä tämä hetki on vain tässä.

Tai iltalenkillä. Ennen kuin käännyt kotipihaan, kävele vielä lähirannalle. Sulje silmät ja kuuntele aaltojen ääntä. Mukauta hengityksesi aaltojen rytmiin. Ole läsnä itsellesi. Pohdi, mitä sinä juuri nyt tarvitset. Kuuntele sinua.

Mikä minulle on elämässä oikeasti tärkeää? Tämän kysymyksen äärelle kannattaa aika ajoin pysähtyä. Voit tässä hetkessä tutkia asiaa vaikkapa oheista audio-harjoitusta apuna käyttäen. Varaa harjoitusta varten paperia, kynää ja tästä asti aikaa.