Painonhallinnan pahin vihollinen on usein oma mielemme. Edellisessä blogissani nostin esille monia yllykkeitä, jotka voivat laukaista halun syödä. Ajatukset kuitenkin ratkaisevat, kuinka toimimme, avautuuko karkkipussi vai pysyykö se kiinni.
Ajatukset voivat haitata painonhallintaa ainakin kahdella tavalla. Ensiksi ajatukset voivat rohkaista ja antaa sinulle luvan syömiseen. ”Olipa rankka päivä.” ”Nyt juhlitaan.” ”Muuten tuo ruoka menee hukkaan…” Keksimme kyllä syömiselle syitä – kuinka moni niistä oikeasti kestää tarkemman tarkastelun?
Toiseksi ajatukset voivat heikentää uskoamme omaan pystyvyyteemme ja kaiken kaikkiaan itseemme. Syötyäsi jotakin ei-sopivaa tai ollessasi vaa’alla, huomaat pohtivasi, kuinka et ikinä pysty tähän, aina tässä näin käy näin, olet maailman surkein luuseri jne.
Huomaatko, kuinka ajatuksesi vaikuttavat painonhallintaasi? Opettele tietoisesti kiinnittämään enemmän huomiota ajatuksiisi. Ota kiinni haitallisista ajatuksista ja ala tietoisesti korvata ja haastaa niitä hyödyllisillä. ”Olipa rankka päivä.” ”No niin oli, mutta syömisen sijaan voi rentoutua käsitöiden äärellä.” ”Mutta tuo ruoka menee hukkaan.” ”Parempi hukkaan, kun mahamakkaroiksi minulle.” ”En ikinä pysty tähän.” ”Vielä mitä! Pystyn varmasti, kun vaan saan tällaiset ajatukset kuriin.”
Vastustamislihas vahvaksi
Omien ajatusten tutkiminen edellyttää itsetietoisuutta, kykyä päästä kiinni oman mielen maisemaan. Oman sisäisen maailman tutkiminen ei onnistu, jos koko ajan on paljon vauhtia. Opettele pysähtymään, rentoutumaan ja rauhoittumaan. Jos et onnistu tässä kaikessa yksin, hakeudu taitavan psykoterapeutin vastaanotolle. Psykoterapia on loistava keino itsetietoisuuden vahvistamiseen ja pysähtymisen opetteluun. Pohdi, oletko hyvää seuraa itsellesi? Osaatko olla yksin tekemättä mitään ja jopa nauttia siitä?
Ajatusten kautta voit myös tsempata itseäsi hyviin valintoihin. Judith Beck kirjoittaa vastustamislihaksesta ja periksiantamislihaksesta. Joka kerta, kun vastustat jonkin sellaisen syömistä, mikä ei ole sinulle hyväksi, vahvistat taipumustasi vastustamiseen myös tulevaisuudessa. Ja joka kerta, kun annat periksi ja syöt jotakin ei-järkevää, vahvistat taipumustasi antaa periksi myös seuraavan kerran. Monella jojolaihduttajalla on huomattavan vahva periksiantamislihas. Päätä tietoisesti alkaa ”surkastuttaa” sitä ja tietoisesti vahvistaa vastustamislihasta. ”Minä pystyn tähän, kerta toisensa, päivä toisensa, viikko toisensa jälkeen…”